РАБОТИЛНИЦИ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ, ДИЗАЙН И 3D принтиране - SCRAB FAB V1.0

 
 


SCRAB FAB V1.0  се фокусира върху преизползването и рециклирането на пластмаси от фамилията ABS, широко използвана за домакински електроуреди, както и полимери, които се използват в процеса на 3Д принтиране (ABS, PLA, CPE и др.) и оползотворяване на отпадъци от опаковки.3Д принтирането е технология, която ще се използва все повече. 3Д принтирането чрез FDM(fusion deposition modelling) оползотворява основно полимери ABS и PLA във формата на тънка нишка ( филамент), но освен крайния продукт, процесът генерира и отпадъци от:


-    Сбъркани, повредени принтове;
-    Подпори ( крачета, които машината поставя за да подпре висящи части на модела;
-    Подложки ( използват се за по-добро сцепление с основата, върху която се гради.
Подпорите и подложките  достигат до 20% от материалите,  използвани в процеса на 3Д принтиране, а сортирани навреме, могат да бъдат отново вкарани в цикъл на употреба.Целта на SCRAB FAB работилниците е да увлече ученици, студенти и професионалисти в процес на РЕЦИКЛИРАНЕ И КРЕАТИВНО ПРЕИЗПОЛЗВАНЕ  чрез съвременни технологии за 3Д печат.


РАБОТИЛНИЦИТЕ СА ДВУЕТАПНИ


1.    Подготвяне: сортиране, раздробяване, екструдиране и навиване на материала (филамент) на ролки за по-лесното му използване в последствие;
2.    Създаване: използване на 3Д принтираща писалка или други машини в Смарт Фаб Лаб за създаване на нови модели от рециклирания материал.ВИДОВЕ РАБОТИЛНИЦИ


1.    Тематични работилници.
Всяка работилница ще си има име  и цел за създаване на нещо от рециклирания материал. Възможността да създадат веднага нещо и нагледно да затворят цикъла ще мотивира хората да участват пълноценно и в подготвителния етап. Примерни задачи за изработване са: ключодържател, украшение ( гривна, пръстен, колие), калъф за телефон, коледни играчки  и др. Тематичните работилници са двучасови занимания и включват демонстрaция на процеса на рециклиране и изработване на модел.2.    Дизайнерски работилници.


Освен поставените цели като в тематична работилница, дизайнерските са насочени към  архитекти, дизайнери, артисти, които ще имат по-творчерски и индивидуален подход. Те са целодневни работилници с фокус както върху рециклирането на материалите, технологиите, така и върху крайните резултати.


3.    Демонстрационни работилници.


Ще се практикуват повреме на дни на отворени врати в Смарт Фаб Лаб ( всеки последен четвъртък на месеца), участия в изложения, хакатони и други събития с образователен, иновативен характер. Демонстрационните работилници са кратки и са фокусирани върху фаза 2 – създаването на неща от рециклирани материали по шаблони или картинки. Целта им е за малко време да представят възможностите, партньорите, технологията и оборудването.4.    Експериментални работилници.


Целта на експерименталните работилници са с фокус върху етап 1: оптимизирането на технологията, откриването на различни формули и съотношение на материалите, тестове с нови материали. Заради характера им, експерименталните работилници ще са затворени за екипа на Смарт Фаб Лаб, партньорите и стажантите, но ще бъдат добре фотодокументирани и популяризирани. 


 


 

Прикачени файлове

Няма прикачени файлове към тази презентация
 
 
Няма публикувани коментари все още

За контактФорма за контакт

Име:
Емайл
Фирма

Съобщение