ЕКОДИЗАЙН ФОРУМ /09-11 декември/ 2016 г.

 
 

Екодизайн форум 2016г. ще представи най-новото в устойчивото производство и потребление

 

 

Между 9 и 11 декември 2016 г. в НДК ще се проведе първото годишно издание на Екодизайн форум под надслова „Бизнес за природата“. Събитието е  част от широкоспектърната платформа „Екодизайн Прет-а-Порте“ с фокус чисти технологии, устойчиво развитие в производството и използването на природни ресурси, енергийна ефективност, интелигентни градове и кръгова икономика.

Екодизайн форум 2016 ще бъде тридневна конференция за браншови специалисти и инвеститори, съчетана с изложба на продукти и услуги в областта на екосъобразните решения и иновации, подпомагащи устойчивото развитие в производството и строителството.

Първата конференция, която ще се реализира на 9 декември, е на тема "Повече от по-малко!От отпадъци към ресурсна ефективност, екодизайн и кръгова икономика"  и е в партньорство с Асоциацията на еколозите от общините в България с любезното съдействието на Посолството на Кралство Холандия в Република България и с подкрепата на ЕКОПАК България АД. Събитието ще се открие от министъра на околната среда и водите - Евелина Василева. Специалисти от България и Холандия ще ви запознаят с работещи практики в рециклирането на отпадъци и с приноса им към кръгова икономика. Ще имате възможността да чуете опитът на Нидерландия в Екодизайна.

Втората е на тема „Ниско енергийни сгради и зелено развитие”, ще се проведе на 10 декември и ще бъде в партньорство с Център за знания за енергийноефективни сгради с ВЕИ – ЕнЕфект, който взима активно участие в областта на устойчивото развитие, ефективното използване на ресурсите и чистите технологии. Ще се обсъждат нулевоенергийните и пасивни сгради – от принципи и технологии до финансиране и реализирани проекти. Ще се гледат и коментират филми и демонстрационни модели, ще се говори за обновяването на съществуващи сгради и за визията за развитието на нашите градове.  Специалистите от ЕнеФект ще запознаят с курсовете в системата на професионалното образование и обучение по темата, така и с новата магистърска програма „Енергийна ефективност в строителството“, в която водят курс „Пасивни сгради“, и с новия учебно-демонстрационен център, който предстои да открият в УАСГ.

Третият конферентен ден всъщност ще демонстрира обещаващи български технологии  с ефект върху климата.  Клийнтех прет-а-порте ще домакинства демо деня на първите екипи завършващи Акселератора за предприемачи в сферата на чистите технологии, Climate KIC-accelerator Bulgaria. Акселераторската програма се случва за пръв път в България от Фондация Клийнтех България - бизнес мрежата за устойчиво развитие и чисти технологии. Клийнтех България работи вече 5 г. с  всички агенти на иновационната еко-система – предпиремачи, инвеститори, академични среди, бизнес , държавна и местна администрация, за да подпомага  иновациите за устойчиво развитие на България. Фондацията оперира в България два от регионалните центрове за иновации на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) – за климата  и  за устойчива енергия, чрез  които подпомага стартиращи компании чрез достъп до финансиране и развиване на ключови умения,  подпомага иновациионни и научни проекти, както и работи с общини и региони по развиване и надграждане на стратегии за подобряване на градската среда и кръгова икономика

Целта на „Екодизайн Прет-а-Порте“  е да представи най-новите продукти и услуги, които целят баланс между опазването на природата и задоволяването на потребителските нужди от комфорт, качество и функционалност.

Екодизайнът проектира природосъобразни технологии,сгради, интериори и  екстериори, превръща отпадъчни продукти в удобна и красива среда с цел по-здравословен живот при минимално изразходване на енергийни ресурси. Това е процес, който засяга всички производствени браншове - строителството и  урбанистичното планиране, засяга проектирането както на материалните, така и на идейните продукти. Това не е просто мода, а осъзната необходимост. Това е тенденция към строителство на нулевоенергийни и интелигентни сгради, на еко къщи, построени с естествени материали. Това е тенденцията към проектирането на енергоспестващи технологии за отопление и осветление, към Екодизайн – интериорен, екстериорен и промишлен, към създаване на биоразградими и нетоксични опаковки, перилни продукти и много други иновации в областта на чистите технологии“ - отбеляза Светла Ненова, изпълнителен директор на Екодизайн Прет-а-Порте. – „Целта ни е да информиране, да вдъхновяваме, да даваме надежда, че усилията за редуциране вредата от човешката дейност водят до реални резултати и не са за сметка качеството ни на живот. Всъщност смятаме, че това е нашето бъдеще” – добавя тя.

 


За контактФорма за контакт

Име:
Емайл
Фирма

Съобщение